Emlak | Konular | Kitaplar

kriz

"Eski evini ver, üzerine ekle, beğendiğin evi al"

Kriz sürecinde tıkanan konut satışlarını canlandırmak için "Eski evini ver, üzerine ekle, beğendiğin evi al" sistemini geliştiren Turyap'a ilgi oldukça yoğun.

Krizde evini satmakta zorlananlar için geliştirilen takas sistemine başvuran alıcılar en çok yazlık evlerini getiriyor.

Turyap, Türkiye çapında satışında tıkanma yaşanan binlerce konutun satışını hızlandırmak için yeni bir sistem geliştirdi. Firma, eski evini, arsasını verene, bu gayrimenkulün bedeli kadar bir rakamı peşinata sayıyor ve karşılığında portföyündeki projelerden daire veriyor. Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, sisteme ilginin yoğun olduğunu belirterek "Krizin ardından takasa en çok konu olan yazlık evler" diye konuştu.

TOKİ: 45 metrekarelik,100 YTL taksitli konutta ihale süreci başladı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, 45 metrekarelik, 100 YTL taksitli konutların ihale sürecinin başladığını belirterek, kriz duası etti: "İnşallah Cenabı Allah Türkiye'yi krizden çabuk kurtarır."

TOKİ'nin Ankara-Karacaören'de yaptırdığı 560 konutun sahibi, bugün Atatürk Spor Salonu'nda çekilen kurayla belirlendi. TOKİ Başkanı Bayraktar, kura çekiminden önce yaptığı açıklamada, TOKİ olarak Ankara'da şimdiye kadar 40 binden fazla konut yaptıklarını, artık lüks konut yapmayacaklarını, sosyal konut yapacaklarını belirtti.

Kriz duası
Dünyada ve Türkiye'de yaşanan kriz için, "İnşallah Cenabı Allah Türkiye'yi krizden çabuk kurtarır" diyen Bayraktar, yoksul vatandaşların konut sahibi yapılabilmesi için 45 metrekarelik konut üretip, bunları 20 yıl vadeli 100 YTL taksitle satacaklarını kaydetti.

Global kriz daire fiyatlarını da vurdu!

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Uğur İbrahim Altay, konut fiyatlarının yüzde 20-25 oranında gerilediğini belirterek, standart 3 1 dairenin haziranda 110-130 bin YTL arasında alınırken, şimdi 80-100 bin YTL arasında satıldığını bildirdi.

Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaat sektöründe yaklaşık 16 aydır bir durgunluk yaşandığını, insanların konut almak için doğru zamanı beklediklerini söyledi.

Kimsenin parayı konuta bağlamak istememesini normal karşılamak gerektiğini ifade eden Altay, ``Ülkedeki tüm ekonomistler herkesin nakitte kalması gerektiğini söylüyor. Böyle olunca herkes elindeki parayı tutuyor.

İngiltere'de ev fiyatları yerle bir oldu..

Dünyadaki global krizden İngiltere emlak piyasası çok ağır bir şekilde etkilendi. İngiltere'de ev fiyatları eylül ayında yüzde 1.7 oranında gerilerken, son 1 yıldaki düşüş yüzde 12.4'e ulaştı..

Bu rakam 1991 yılından bu yana en büyük yıllık düşüşe denk geliyor. Öte yandan eylül ayında sona eren üçüncü çeyrekteki düşüş ise, bir önceki çeyreğe göre yüzde 4.6'ya ulaştı.
İngiltere'de ev fiyatları son 11 aydır sürekli olarak düşüyor. Analistler, piyasadaki dalgalanma sürdüğü müddetçe ev fiyatlarında bir toparlanma beklemiyor..

İstanbul'da semtlere göre konut fiyatları

Global kriz konut fiyatlarını da etkiledi. Satışlardaki durgunluk fiyatları aşağı çekti.

Dünya piyasalarında art arda patlak veren çalkantılar sebebiyle konut kredi faiz oranlarının aylık 1,50 seviyelerine yerleşmesi gayrimenkul satışlarını etkilemeye devam ediyor.

Birbiri ardına inşa edilen ve içinde her türlü özelliği barındıran bazı lüks projelerde aylık satış rakamları bir ikiyle sınırlı kalıyor. Satışlardaki durgunluk şehir merkezlerindeki ikinci el konut fiyatlarını da aşağı ya çekiyor. İstanbul Emlakçılar Odası'nın hazırladığı verilere göre fiyatlardaki düşüş bazı semtlerde yüzde 20'leri buldu.

Kira öder gibi ev sahibi olma dönemi bitti...

Krea Group CEO’su ve gayrimenkul geliştirme sektörünün önde gelen isimlerinden Hakan Kodal, konut sektörü için 2008'in zor bir yıl olduğu, 2009'un da kolay bir yıl olmayacağı değerlendirmesini yaptı.

Hakan Kodal, küresel piyasalarda yaşanan krizin artık dibe vurduğunu, bundan sonraki süreçte artçı şokların ve dalgalanmaların devam edeceğini belirtti.
Kodal, “Krizin dibe vurması çıkışın başladığı anlamına gelmez. Toz duman bulutunun dağılmasını bekleyerek krizin Asya ve Avrupa piyasalarına etkilerinin de ne yönde olacağını görmek gerekiyor. Dünya piyasalarında Türkiye’deki piyasalar gibi sert düşüşler ve ani çıkışlar olmaz. Krizden çıkış süreci yavaş ve kademeli ve uzun süreli bir hareket olacaktır. Ancak ABD’de mevcut mortgage sisteminin artık çöktüğünü ve iflas ettiğini söyleyebiliriz. Konut finansmanına Avrupa modeline doğru bir yakınlaşma olacak” dedi.

Bekir Cumurcu; "2009'DA İYİLEŞME BEKLEMİYORUM"

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Bekir Cumurcu, dış piyasalarda yaşanan kriz nedeniyle gelişmelerin baş döndürücü bir hızla devam ettiğini, değerlendirmelerinin gün be gün değişebildiğini ifade ederek, uluslararası krizin oluşum sebeplerinin, uzun vadeli ipotekli kredilerin kalitesizliği sorununun Türkiye'de bulunmadığını söyledi.



ABD'de bankaların, likidite bolluğundan dolayı kredibilitesine bakmaksızın çok yüksek fiyatlı konutlara kredi musluklarını açtığını ve bu balonun "söndüğünü" belirten Cumurcu, "Türkiye'de böyle sorunumuz yok. Böyle bir kalitesizlik sorunu da bulunmuyor. Ancak bu durum, global büyümedeki yavaşlama ve likidite sıkıntısından dolayı Türkiye'nin büyüme hızının ve tüketim harcamalarının yavaşlamasına, ihracat düşüşlerine neden olacak" dedi.