Emlak | Konular | Kitaplar

Konut sektörü

Gelir paylaşımı TOKİ'ye 3.5 milyar ytl gelir sağladı

Konut sektöründe, önceki dönemde yapılan "maliyet kár" esasına dayalı ihalelerle kamu önemli zararlarla karşı karşıya bırakılırken, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Konut GYO, son 5.5 yılda 13 milyar YTL'lik "gelir paylaşımı" ihalesine imza attı..

Toplam 58 ihaleden TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun alacağı pay, sözleşmelere göre 4 milyar YTL görünmesine karşın, değer artışları ile birlikte bu rakam 7 milyar YTL'ye ulaştı. Gelir paylaşımı modeli ile 50 bin 97 konutun yapımı sağlanırken, bu kapsamda tahsil edilen gelir şimdiye kadar 3.5 milyar YTL oldu. Emlakbank döneminde, özellikle Bahçeşehir'de yapılan "maliyet kár" esasına dayalı sözleşmeler nedeniyle kamunun uğradığı zarar, kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmış, 2004 yılı başı itibariyle bu zararın 400 milyon dolara ulaştığı ifade edilmişti.

16 bin dolarlık konutlar geliyor

Ucuz konut üreten Meksikalı Homex, rotayı Türkiye'ye çevirdi. TOKİ ile işbirliği yapacak. Meksika merkezli, dünyanın en büyük ilk 5 gayrimenkul şirketinden biri olan Homex, Türkiye'de gerçekleştirmeyi planladığı yatırımlar için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile işbirliği yapacak.

Homex'in Yönetim Kurulu Başkanı Eustaquio de Nicolas, geçtiğimiz günlerde İstanbul ile Ankara'yı ziyaret ederek TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve ekibiyle görüştü. Ürettiği konutların yüzde 70'ini 16 bin ile 32 bin dolar arası fiyatla satan ve satın alınabilir konut (affordible house) projesi geliştirme konusunda uzman olarak gösterilen şirketin patronu, bazı projelerin şantiyelerini gezdi.

Görüşmeler neticesinde, Eustaquio de Nicolas'ın TOKİ ile işbirliği kararı aldığı ve kısa süre sonra kurulacak bir çalışma ekibiyle İstanbul, Ankara ve Harran Ovası'ndaki bazı projeleri incelemek üzere geri döneceği belirtildi.

Bir Semtin Raiç Bedeli Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Semtin Raiç Bedeli Hesaplaması Nasıl Yapılır?

-Semtin şehrin içindeki konumu, merkezlere yakınlığı, uzaklığı
-Semtin genel havasını veren doğal veya mimari güzellikler (boğaz, göl, deniz, eski eserler, orman vb.)
-Semtdeki kaliteli alışveriş merkezleri, butikler, dükkanlar…
-Semtteki veya kısa ulaşım mesafesindeki okullar, üniversiteler…
-İş merkezlerine yakınlık (çok yakın olursa konutlar için bu ters de çalışabilir)
-Rekreasyon alanlarının (yüzme havuzu, spor tesisleri, vb.) ve park, bahçelerin kalitesi
-Eğlence merkezleri, sinema, tiyatrolara yakınlığı,
-Semtte oturanların kalitesi

Öztürk Yapı konut sektörüne giriyor..

Konut projelerine izolasyon, cephe kaplama, bahçe ve peyzaj, çatı kaplama sistemleri konusunda satış ve uygulama hizmeti veren Öztürk İnşaat, kendi konut projesini inşa etmek için kolları sıvadı.

Konut sektörüne girmek istediklerini söyleyen Öztürk Yapı’nın sahibi Mehmet Öztürk, "İstanbul’un yakınlarında Şile veya Çınarcık’ta 30 villadan oluşan proje yapmayı planlıyoruz. Orta seviyenin üstüne hitap edeceğiz. Çalışan kesimin, dinlenmek için hafta sonları gidip kalabileceği bir proje hazırlamak istiyoruz. Projeye önümüzdeki yıl başlayacağız" dedi. Koray İnşaat’ın Port Villaları, Tepe İnşaat’ın Salacak Villaları, Keten İnşaat’ın Bostancı Sitesi ve Albayrak İnşaat’ın Kemer Park Evleri gibi projelerine hizmet veren Öztürk Yapı, Tepe İnşaat’ın Irak’taki projesi ile Türkiye dışına çıkacak.

3 milyon ev elde patladi

İnşaat sektöründe lale devri bitti.Sadece İstanbul'da, 1 milyon, Anadolu'da ise 2 milyon konut alıcı bekliyor

Konut sektöründe 2005'te yaşanan patlama yerini uzun süredir durgunluğa bırakınca konutlar elde kaldı. Buna evini satan vatandaş da eklenince Türkiye'de alıcı bekleyen konut sayısı 3 milyonu buldu. Yetkili, yetkisiz herkesin müteahhitlik yaptığı 2005'te, birbiri ardına yükselen çok sayıda konut hâlâ alıcı bekliyor. Özellikle lüks konutta yüksek kâr marjı olduğunu görüp, bu alana yönelen müteahhitler sıkıntılı günler yaşıyor. İç piyasadaki siyasi istikrarsızlığın yanı sıra, ABD'de yaşanan mortgage kriziyle, konut ihtiyacını askıya alan vatandaş ise ucuz konut arıyor.